tirsdag den 12. august 2014

Eksistentiel lykke...

Der er forskel på lykke ifølge forfatter Bo Jacobsen. Jacobsen har skrevet en spændende bog om eksistentiel psykologi, hvor han bl.a. gennemgår det eksistentielle lykkebegreb. Eksistentiel lykke beskrives som en dybereliggende understrøm af lykkepotentiale, der ikke bare handler om at gå efter målene og realisere ens indre potentiale, men derimod om at kunne stå i det modsætningsfyldte, det paradoksale og det skrøbelige. Det handler om at kunne håndtere livets dilemmaer og kunne se livets modgange, det forgængelige og det meningsløse i øjnene - uden af den grund at lade sig anfægte. Kort sagt: en rigtig god bog om eksistens.

Nedenstående er sakset fra forlagets præsentation af bogen, der også rummer nolge videoklip med forfatteren:


Bogen gennemgår tre forskellige psykologiske teorier om, hvad menneskelig lykke vil sige.


Først gennemgås den opfattelse, at lykke er en velafgrænset psykobiologisk tilstand af tilfredshed og positive følelser, en tilstand, der kan måles ved enkle spørgeskemaspørgsmål og som i nogen grad menes at kunne fremmes ved bevidste handlinger.  Denne opfattelse findes indenfor den traditionelle psykologi, og den er de seneste år blevet mærkbart videreudviklet  inden for den  positive psykologi. Bogen anerkender det interessante ved denne udvikling, men formulerer også en række kritikpunkter af den pågældende opfattelse.

Dernæst gennemgås lykkebegrebet inden for den humanistiske psykologi, hvor lykke ses som den fulde selvaktualisering og realisering af de iboende muligheder og talenter, den enkelte har. Også her anerkender bogen den humanistiske psykologis interessante resultater, men formulerer en kritik af manglerne i denne opfattelse.

Endelig formuleres den eksistentielle teori om, hvad lykke er. Her lægges vægt på, at den enkelte ud over sine glædesoplevelser og kreative evneudfoldelser tillige udvikler en evne til at håndtere den modgang, som ingen af os undgår i løbet af livet.  Glæderne og modgangen må integreres i en afbalanceret livstilfredshed. Hermed kan findes vej til en mere langvarig og dybtgående lykketilstand, hvis dimensioner beskrives i bogen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar