mandag den 22. juni 2015

Temanummer om virksomhedsteologi

Det nyeste nummer af Kritisk Forum for Praktisk Teologi handler om teologi på udebane - nærmere bestemt teologi i forhold til ledelse, organisation og udvikling. Jeg har haft fornøjelsen at være gæsteredaktør sammen med sognepræst Eskil S. Dickmeiss - og jeg har skrevet en af artiklerne. Tidsskriftet kan anskaffes hos rpc.dk


Her et kort uddrag, med min forståelse af begrebet:
"Virksomhedsteologien kan måske bedst forstås som et skabende misfit. Det er et asynkront begreb, der betegner en paradoksal forbindelse imellem det evige og det timelige, det profane og det sakrale, det transcendente og det immanente. Ånd og handling er på den ene side uadskillelige, men samtidig så væsensforskellige at de aldrig bare kan blive to fredsommelige sider af samme sag. De er to størrelser, der på én gang samvirker og modvirker hinanden, på én gang tiltrækker og frastøder hinanden. Her er ikke tale om en harmonisk yin og yang forbindelse, men en skrøbelig og flygtig eksistensbalance, der kun opretholdes gennem vilje, daglig anstrengelse og dannelsesindsigt.


Man kan sige at virksomhedsteologi er en tænkning, der tilbyder en erkendelsesmæssig sprække i den moderne organisations- og ledelseslogik. En sprække, hvor det strømmer med eksistentielle livsanliggender, som på forskellig vis forstyrrer og udfordrer de gængse antagelser, der knytter sig til et velordnet, kontrolleret og rationelt arbejdsliv (March). Vi har brug for sprækkerne, som Leonard Cohen synger, fordi det er i sprækkerne, at lyset kommer ind. Vi har med andre ord brug for at installere en grundlæggende dannelseskategori i det professionelle videnarbejde, der kan eksisterer side om side med de mere nødvendige og disciplinerede kompetencekategorier (Hansen, 2008)."
Tommy Kjær Lassen, Virksomhedsteologi, Kritisk Forum for Praktisk Teologi nr. 140, 2015 s.8

Ingen kommentarer:

Send en kommentar