lørdag den 2. februar 2013

Tillid som konkurrencefordel

Danmark ligger på en førsteplads på tillidsbarometeret.  Vi er det land i verden, hvor den mellemmenneskelige tillid og tilliden til institutioner som staten, politiet, domstolen, embedsmænd ect. ligger allerhøjst.

Ifølge professer Gert Tinggaard Svendsen fra Aarhus Universitet medfører et højt tillidsniveau i samfundet:
  • et lavt behov for kontrol, styring og regler
  • at opgaver kan uddelegeres
  • at aftaler kan indgåes muntligt uden kontrakter og kontrol
Et højt tillidsniveau medfører kort sagt et lavere ressourcetræk. Tillid er en vigtig konkurrenceparameter, som vi skal værne om.


For tillid hviler altid på et skrøbeligt fundament. Det er let at ødelægge, og svær at opbygge. "Vi har i dette samfund et vækstlag af tillid som vi skal passe på." siger Jørgen Carlsen, forstander på Testrup Højskole. "Danmarks åndelige grundlag er tillid" fortsætter han... "vi er en nation der er grundlagt på ånd".

Hvor kommer tilliden fra. Professer Tinggaard Svendsen peger på en lang historisk tradition. Han peger på Grundtvig, højskolebevægelsen, andelsbevægelsen, protestantisk etik mv.

Tillid eller tilsyn?
Et samfund kan ikke bygge på retsprincipperne alene: "Det er ikke nok, at betale sin skat og holde landets love. Vi er nogle der mener, at det også ville være godt, hvis vi samtidig ville hinanden det godt...." (Jørgen Carlsen).

Hør selv:
P1, Krause på Tværs: Den store bundvendig (24/12/2012)

Læs selv:
Gert Tinggaard Svendsen, Tillid. Tænkepauser 4. 2012. Arhus Universitetsforlag: (e-bog)

citater fra bogen:
  • "Min tanke var, at danskernes sociale tillid til andre måske er et enestående råstof. En guldgrube, der kan forklare, hvorfor vi er blevet så rige og lykkelige, som vi er." (s14)
  • "tillid er Danmarks usynlige brændstof, der giver ekstra opdrift" (25)
  • "Danmark har tradition for selvorganisering på arbejdet, hvor man i vid udstrækning stoler på, at folk gør deres arbejde" (s69)
  • "...produktiviteten og kvaliteten af arbejdet er højere, når virksomheder viser tillid til de ansatte. Arbejdsmiljøet bliver bedre, og sygefraværet falder." (s71)
Læs mere her: http://da.unipress.dk/udgivelser/t/tillid/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar