søndag den 5. januar 2014

Hvordan genfinder man passionen og integriteten efter kriseårene?

I en tid med krise og usikkerhed er man ofte villig til i nogen grad at gå på kompromis med egne principper og grundfilosofier. Er man bange for at miste sit job vil man gøre - om ikke alt - så rigtig meget for at holde på det. Ens beslutningsmønster bliver domineret af kortsigtet og taktiske overvejelser - nogle gange på bekostning af indre værdier og grundholdninger.
For det fleste mennesker er dette en uholdbar situation. Men mange har oplevet at det simpelthen har været nødvendigt med en vis kynisme og distance i arbejdet for at kunne overleve i systemet.

I går fik jeg frokost med en god ven og mangeårig kender af ledelse og HR. Han fortalte om en snigende kynisme, et tungsind og en følelse af at være bundet på hænder og fødder, som har ledsaget mange gode mennesker i chef- og lederstillinger igennem kriseårerne. Han talte ligefrem om et humant mørke i mange organisationer, som har gjort at mange ikke har kunnet finde plads til passionen og den personlige integritet i jobbet.

Gode mennesker har i længden svært ved at leve med denne kyniske distance i jobbet. De har brug for at kunne integrere deres person og profession, integrere det at leve af  med det at leve for. De har brug for både at kunne sætte sig selv i spil og spil - især det sidste kræver et både trygt, humant og visionært arbejdsmiljø.

Måske bliver 2014 året, hvor vi for alvor vender krisen ryggen og igen kan tænke langsigtet og i udviklingsperspektiver. I så fald må vi også arbejde på at genfinde passionen og integriteten efter kriseårernes nedslidning af det menneskelige element.

Passionen kan være svær at genfinde når først den er blevet borte og integriteten er svær at opbygge når først den er blevet ødelagt. Alligevel er det aldrig for sent at genbegynde rejsen mod livets mere væsentlige livsanliggender: legen, glæden, håbet, kærligheden, det meningsfulde, det bæredygtige, det gode, det sande, det skønne m.v. Problemet er dog, at mens kynismen kommer snigende, kommer de væsentlige ting i livet ikke på samme måde af sig selv. Det, der bygger os op må vi derimod insistere på, opsøge, gøre krav på, slås for, investere i og skabe anledninger for.

Konkret er der flere ting man kan gøre for at genfinde passion og integritet:
  • reflektere over hvad god ledelse betyder for dig?
  • tænk på at passion er noget man må vente på. Egentlig er det ikke dig, der har din passion, men din passion, der har dig.
  • læg en ekstra dimension ind i dit beslutningssystem: tænk over om det du beslutter også er godt, sandt eller skønt i ubetingede kategorier?
  • sæt dig for mindst en gang om dagen at 'gå en ekstra mil' for det gode, det sande, det skønne.
  • de bekymrende tanker, der sniger ind på dig både når du går i seng om aftnen og som er det første du tænker på når du vågner, skal tages meget mere alvorligt. Til disse bekymringer er der som regel ingen lette genveje. En evt. forløsning kommer kun gennem en anstrengende indsats. Der er ganske vist mange ting man ikke selv kan gøre noget ved - men der er altid noget tilbage som man kan gøre. Det har Viktor Frankl lært os. Kunsten er at kende forskellen.
Stærke organisationer har brug for gode mennesker. Jeg tror, at det skal være mit eget nytårsforsæt for 2014 at arbejde videre med dette tema. - Skriv til mig, hvis du kan genkende dig selv i ovenstående beskrivelse. Jeg vil meget gerne høre mere om hvad du gør/har gjort for at holde passionen i live, fastholde integriteten i arbejdet og holde kynismen på afstand.

Med ønkser om et rigtig godt nyt år til alle...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar